Kako da se rešite buđi? Buđ u kući može da bude jako uporna i zamarajuća, a na to može da ostavi i opasne zdravstvene posledice.

Sa dolaskom zime, hladnih, kišovitih i veoma vlažnih dana u vaše domove uselila se odvratna i uporna vlaga kao i buđ koja se širi svuda po sveže okrečenim zidovima. Buđ ume da bude veoma ozbiljan problem ako vam se pojavi na zidovima.

Buđ i gljivice se razvijaju u vlažnim prostorijama. Osim što vam upadaju u oči, jako su opasni za zdravlje. Zato, nije ni čudo što želite da ih se otarasite što pre.

Ne radi se samo o neprijatnom mirisu, već što bakterije i gljivice uzrokuju brojne zdravstvene probleme disajnih puteva, poput astme i bronhitisa, ali i alergije i reumatske tegobe. Buđ može uzrokovati otežano i plitko disanje, začepljenje nosa i sinusa, pečenje, suzenje ili crvenilo oka, suvi kašalj, upalu grla i nosa kao i osip ili nadraženost kože.

Treba imati na umu da je najopasnija danas poznata kancerogena supstanca aflatoksin – otrov koji stvara buđ. U samo jednoj azijskoj zemlji svake godine od trovanja aflatoksinom umre 20.000 ljudi. Ova smrtonosna supstanca koristi se za izradu savremenog biološkog oružja. Međutim, u svakodnevnom životu simptomi izloženosti običnoj buđi nisu tako opasni po zdravlje, ali su iritantni. „Većina buđi, čak i one koje imaju neugodan miris, nije štetna“.

Postoji li rešenje za buđ u kući?

Buđi ćemo se najlakše rešiti, ili ćemo je svesti na najmanju moguću meru, ako unutrašnjost objekta i fasada budu čiste i suve odnosno ako unutar objekta nema vlage. Bez vlage nema ni nakupljanja buđi. Ukoliko se vlaga negde nakuplja, odmah osušite taj deo i sanirajte ga kako ne bi došlo do ponovnog nakupljanja vlage.

Uklanjane buđi izbeljivačem

Izbeljivač može da ubije gotovo svaku vrstu buđi sa kojom dođe u kontakt, zajedno sa sporama, ostavljajući površinu čistu i otpornu na budući razvoj buđi. Nažalost, korišćenje izbeljivača ima efekta samo ako buđ  ne raste na poroznim materijalima kao što su pločice, kade, stakla.

On ne može da prodre u porozne materijala i tako ne dolazi u kontakt sa onom koja raste ispod površine materijala kao što su drvo i zidovi. Korišćenje izbeljivača na ovim materijalima će ubiti buđ na površini, ali će koreni buđi ostati u unutrašnjosti i uskoro će se vratiti. Izbeljivač proizvodi oštra isparenja pa se potrudite da prostorija bude dobro provetrena pre nego što počnete.

Uklanjanje buđi sodom bikarbonom

Soda bikarbona je poznata kao prirodno i bezbedno sredstvo za čišćenje domaćinstva. Ali možete da koristite sodu bikarbonu i za čišćenje buđi u vašem domu. Za razliku od drugih sredstava koji sadrže jake hemikalije, soda bikarbona je blaga i bezopasna za porodicu.

Pored uklanjanja buđi, ona uklanja i mirise i tako da možete da je koristite da se oslobodite mirisa koje buđ ostavlja u kući. Soda bikarbona takođe apsorbuje vlagu koja pomaže nastanak buđi. Sirće se često koristi zajedno sa sodom bikarbonom prilikom čišćenja buđi budući da sirće ubija različite vrste buđi od sode bikarbone.

Dodajte jednu četvrtinu kašike sode bikarbone na bočicu vode koju koristite za prskanje. Protresite bocu da se soda bikarbona rastvori u vodi i poprskajte površinu. Zatim sunđerom ili četkom za ribanje uklonite buđ sa površine. Isperite površinu vodom da očistite svaki njen ostatak. Poprskajte ovu površinu mešavinom sode i vode i pustite da se osuši. To će sprečiti ponovni nastanak buđi.