Još su stari Egipćani za izgradnju i dekoraciju piramida tražili materijal koji može da zadovolji njihove zahteve – morao se sastojati od osnovnih prirodnih elemenata i nakon obrade trebalo je da zadrži svoj oblik.

I pronašli su ga – gips!

U međuvremenu je prošlo 5000 godina i gips je postao građevinski standard u lakoj, brzoj i visoko kvalitetnoj gradnji za sve završne radove u građevinarstvu.

Iako danas nema prostora gde još nije primenjen gips, za ovu priliku odabrali smo da vam na primeru stanogradnje ukažemo na prednosti sistema suve gradnje

Male debljine i težine Knauf pregradnih zidova omogućavaju jednostavnu izradu i montažu. Pored toga, nije potrebno štemovanje, odnosno naknadno razbijanje zidova za polaganje instalacionih vodova, s obzirom da se sve žice i cevi polažu za vreme izgradnje u šupljinu zida gde ostaju nevidljive.

Ovakvim radom osigurana je čistoća i ne postoji problematičan građevinski otpad. Zbog suvog postupka izrade, sve se površine mogu obrađivati bez daljeg čekanja, a nema ni unošenja dodatne vlage u prostor.

Kako bi se sve navedeno i ostvarilo potrebno je imati odgovarajući alat, spretnog i obučenog gipsara i pouzdan materijal za rad.

Suvomontažna gradnja je univerzalno primenjiv postupak građenja, od podruma do krova, od poda do plafona, u novogradnji, a posebno je pogodan kod adaptacija i pregrađivanja, zbog svoje modularnosti i lakoće.

Individualno oblikovane zidne i plafonske površine samo su vidljivi elementi sistema. Ono što se ne vidi, a što je za korisnike prostora podjednako važno, jeste stručna i pouzdana ugradnja, minimalno statičko opterećenje, proverena zaštita od buke, ispitana i sertifikovana zaštita od požara i izvanredna toplotna zaštita.

Sve to ostvaruje se na jednostavan i siguran način zahvaljujući promišljenim Knauf suvomontažnim sistemima.

S obzirom da je rekonstrukcija i adaptacija potkrovlja česta tema sa kojom se susrećemo svi u lancu: proizvođač – distributer – krajnji korisnik, slobodno možemo još jednom da potvrdimo kako nema prilagodljivijeg materijala od gipskartonske ploče za sve vrste kosina, niti razvijenijih i modernijih sistema od Knauf sistema suve gradnje za sve manje ili više skrivene prostore koje je moguće u potpunosti iskoristiti za život, rad i razonodu.

 

Još nekoliko fascinantnih činjenica o gipsu

 

Koža za zidove

Sa istom pH-vrednošću i istom sposobnošću za prenos toplote kao i ljudska koža, gips je idealna gornja površina za sve zidove. Gips je stopostotno mineralan i potpuno oslobođen toksičnih materijala koji bi mogli da utiču na osećaj ugodnosti. Gips sme slobodno doći u dodir s kožom.

Osetite toplotu

Koža je najveći organ ljudskog organizma – priuštite mu maksimalnu udobnost. Gipsani materijali pružaju osećaj topline, a gips poseduje samo malu sposobnost prenosa toplote tako da gipsani materijali na zidu zadržavaju toplotu u kući.

Klimatizovani zidovi

U unutrašnjoj ravnoteži leži umetnost življenja, a tajna ujednačene klime u prostoriji nalazi se u umerenoj vlažnosti. Sa gipsom, priroda nam pruža idealan regulator vode, koji svojim velikim otvorenim kristalnim porama može da upije mnogo vlage iz prostorije. Osim toga, gipsani materijali automatski ispuštaju vlagu kada je u prostoriji suv vazduh. Ovaj ekološki regulator klime u prostoriji funkcioniše bez ikakve dodatne energije, potpuno prirodno.