Svest o značaju zdrave i čiste životne sredine ima značajan uticaj na proizvodnju u Heliosu. U procesu konstantnog menjanja receptura boja i premaza, posebno smo fokusirani na ubrzavanje eliminacije ekološki štetnih materija, kao i na uvođenje novih koje nisu štetne po prirodu i ljudsko zdravlje. Pritom, takođe razvijamo potpuno nove proizvode koji dosledno ispunjavaju najstrože ekološke standarde i preporuke.

Ekološke boje i premazi izrađeni su na bazi veziva koji se razređuju vodom. Prepoznaćete proizvode na bazi vode zahvaljujući logotipu ribe na ambalaži i reči „akril“ u nazivu proizvoda, na primer TESSAROL akril osnovna boja za drvo, SPEKTRA akrilna fasadna boja itd.

Kada se premazi na bazi vode posebno preporučuju?

Kod klasičnih premaza, organski rastvarači isparavaju tokom vremena sušenja. Ako prostorija nije dovoljno prozračna, prevelika koncentracija rastvarača u vazduhu može kod osetljivih ljudi izazvati glavobolju, osećaj pečenja u očima ili alergijske reakcije na koži. Kada se tretiraju male površine, kao što su vrata, prozori, ograde, i komadi nameštaja, ili kada se radi na otvorenom, nema takvih problema, tako da toplo preporučujemo premaze na bazi vode za tretiranje velikih unutrašnjih površina i u svim sredinama gde borave deca, starije osobe ili pacijenti ili u prostorijama gde se pripremaju prehrambeni proizvodi (kuhinje, prostorije u zatvorenom prostoru, restorani itd).

Prednosti premaza na bazi vode:

  • prilikom sušenja ne dolazi do štetnih isparenja i nije potrebno dodatno provetravanje;
  • brzo sušenje omogućava nanošenje nekoliko premaza u kraćem vremenskom periodu;
  • nema neprijatnih mirisa;
  • razređivanje nije neophodno – ako je potrebno, kao razređivač se može koristiti voda sa česme;
  • sveže mrlje se mogu ukloniti vodom;
  • ne žute vremenom.

Prednosti premaza na bazi vode:

Kada je reč o farbanju predmeta sa kojima deca dolaze u kontakt – igračke, dečji kreveti itd – ispravan izbor boje je još važniji. Naši najmlađi su posebno osetljivi i zbog toga je Helios posvetio posebnu pažnju trima HELIOS TESSAROL proizvodima i osmislio im je formulu koja je hemijski bezbedna posle stvrdnjavanja i pogodna za čest kontakt sa našim mališanima. Njihova pogodnost je potvrđena sertifikatom Instituta za zdravstveno osiguranje u Mariboru – Instituta za zaštitu životne sredine.