Prilikom krečenja zidova, možete birati između raznih boja. Kako raznih tonova i nijansi, tako i sastava. Zajedničko za sve boje je da se prave od rastvarača, boja, veziva i aditiva koji su odgovarajući. Danas pričamo o raznim vrstama boja za zidove i na koji način se one mogu koristiti u vašem domu.

 

Vrste boja za zidove

Boje možemo da podelimo prema sastavu i nameni. Prema sastavu se razlikuju boje na sintetičkoj bazi i na bazi vode. Boje na sintetičkoj bazi su nitro ili uljane boje. Prema nameni se razlikuju osnovne boje odnosno prajmeri i završne boje odnosno lakovi.

Postoje osnovna 3 tipa boja za zidove:

  • Poludisperzija
  • Disperzija
  • Akrilne boje

 

 

Poludisperzivne boje

Poludisperzivna boja je najmanje kvalitetna od sva tri tipa boja, a cena je najpristupačnija. Ovaj tip boja nije otporan na vodu, tačnije ne podnose mokro brisanje. Fleke se ne mogu ukloniti vlažnom krpom, u odnosu na disperzije i akrilne boje. Imaju mat i grubu površinsku teksturu i nanose se u debelom sloju. Postoji mogućnost da se toniraju raznim pigmentima, do određenih pastelnih nijansi. Nije moguće dobiti pune intenzivne boje.

 

Disperzivne boje

Disperzivne boje se koriste za krečennje unutrašnjih prostorija, ali i za spoljašnjost. Ovaj tip boje je kvalitetniji u odnosu na poludisperzivne boje. Otporne su na vodu, pa se samim tim zid može čistiti vlažnom krpom. Takođe se nazivaju i perive boje. Postoje dve vrste disperzivnih boja:

  • Na bazi veštačkih smola
  • Na bazi prirodnih smola

Najčešće su na bazi vode jer se brzo suše. Toniranjem se mogu dobiti pastelne boje, ali i puni intenzivni tonovi. Završna tekstura zavisi od pokrivne moći boje. Ukoliko je boja gušća i nanosi se lošim valjcima, može doći do pojave teksture u vidu pomorandžine kore. Kvalitetnim alatom i retkom bojom se dobijaju fine završne teksture. Najpristupačnija je bela pludisperzija.

 

Adhezivne boje

Ove boje se koriste za unutrašnje zidove. Vezivo u njima je lepak koji nije otporan na vlagu, pa je važno da ova boja ne dođe u kontakt sa vlagom, takođe ne treba da se koristi za vlažne prostorije. Ne sadrže štetne aditivine i bolje su za zdravlje. Ukoliko želite da prekrečite postojeću adhezivnu boju, potrebno je da površinu prvo ogulite, a potom da okrečite.

 

Akrilne boje

Akrilne boje predstavljaju visokokvalitetne premaze koji imaju izuzetnu postojanost. Otporne su na brisanje vlažnom krpom. Elastične su, ali i paropropusne. Kod akrilnih boja je moguće nijansiranje do zasićenih tonova. Pokrivna moć im je odlična, samim tim se nanose u tankom sloju.

Akrilne boje su skupe i koriste se za najfinije radove. Svoj kvalitet, akrilne boje će pokazati ukoliko se nanose prvi put nakon obavljenog gletovanja i finog brušenja, tačnije ravnanja zidova. Ukoliko se akrilna boja na ovakvu podlogu nanosi kvalitetnim valjkom, tekstura će biti fina. Nanošenje pištoljem dobijaju se potpuno glatki zidovi.

 

Silikatne zidne boje

U ovim bojama vezivo je vodeno staklo. Silikatne boje su otporne, pa se uglavnom koriste za spoljašnje površine. Na površini se stvara sloj stvrdih silikata koji predstavljaju zaštitu, korišćenjem silikatne boje. U enterijeru se koriste za farbanje krečnih podloga. Silikatnom bojom treba pažljivo baratiti jer je abrazivna. Prilikom korišćenja silikatne zidne boje, potrebno je koristiti zaštitnu opremu.

 

Krečne boje za zidove

Ove boje se najčešće koriste za farbanje unutrašnjosti doma. Kreč je vezivo koje se nalazi u njima. Krečne boje su najzdravije, a rad sa njima je malo zahtevniji u odnosu na druge boje. Nisu vodootporne, samim tim se u dodiru sa mokrom krpom skidaju. Na taj način možete videti da sli su zidovi ranije krečeni ili ne.

Nanošenje krečne boje

Za početak s epovršina prelazi osnovnim premazom. Prajmer je razređena krečna boja koju čini 70 % krečne boje i 30 % vode. Ukoliko se radi o površinama koje su već krečene, prajmer nije potreban. Krečne boje se nanose valjkom ili četkama, a moguće je i prskati.

 

Perive boje za zidove

Zidovi se prljaju kako zbog nečistoća u vazduhu, tako zbog pomeranja namešraja, ili tragova prskanja tokom pripremanja ručka u kuhinji. Perive boje su dugo na tržištu i pomoću njih se mrlje mogu lako obrisati mokrom krpom, pritom da se boja ne ošteti ni na koji način.

 

Kako zid tamne boje prekrečiti u belo?

Zid je relativno lako okrečiti iz bele u tamnu boju, ali sa druge strane povratak u belo može biti komplikovan. Iz tamne nijanse je moguće doći do bele boje uz poštovanje određenih procedura.

Pre krečenja obavezna je podloga

Ukoliko je zid u dobrom stanju, moguće je preći iz tamne nijanse u belu boju. Ukoliko je potrebno, špahtlom i sa gletom popravite oštećenja na zidu. Nakon toga, zid je potrebno premazazi podlogom tačnije prajmerom. Posle nanošenja podloge, kao i svako sloja krečenja, potrebno je da se sačeka da se zid osuši. U zavisnosti od vremen, to može trajati nekoliko sati ili ceo dan. Najbolje bi bilo da prozori budu otvoreni, samim tim se smanjuje vlažnost vazduha u prostoriji i sušenje će biti brže.

Puna disperzija za najbolji rezultat

Kada se podloga nanela, potrebno je naneti belu boju. Najbolje je koristiti puu disperziju jer ima veću moć pokrivanja. Moguće je izvući belu boju i pomoću poludisperzije, ali će biti potrebno više vremena. Nakon prve ruke nanošenja, zidovi će biti šareni. Ali kako se boja bude sušila, belina će polako da izbija na površinu nakon drugog ili trećeg prelaza. Pre valjka, prvo četkom pokrijte delove oko prozora, vrata i uglova.

Alat za krečenje

Za krečenje vam je potreban jedan veliki i mali valjak kao i četka. Ukoliko pravite pauzu, valjak ostavite da ostane potpljen u boji kako se boja ne bi osušila i kako bi ste mogli valjak da koristite bez ponovnog pranja. Alat perete tek nakon što ste završili posao. Koristite dosta vode, i temeljno operite i valjak i četku, kako boja u unutrašnjosti ne bi ostala i kako valjak ne bi bio skoren. 

Krečenje započnite od plafona, a potom pređite na zidove. Velikim valjkom krečite velike površine, a mali valjak koristite za predeo oko utičnica, iza radijatora i slično. Četka vam može biti od pomoći pri krečenju ivica oko prozora i vrata.